TEKST

'Heerlijk zijn de onvolkomenheden, de krassen en de ruis op de ziel, alsook het VUIL dat meekomt. Er ontstaan herinneringen, ervaringen en genestelde indrukken, die door het vorderen van de tijd een zekere verstoring ondergaan. Wat overblijft zijn artefacten, samengebundelde verwrongen gedachten'


Statement

Vanuit een fascinatie voor het 'minder zichtbare' en het 'rauwe' creëer ik een subjectieve realiteit waarin essentiële emoties als geluk en verdriet zich op een eigenzinnige manier met elkaar verhouden. Zo nodig ik de toeschouwer uit tot verwondering maar ook tot introspectie. In welke mate gaan we de confrontatie aan met onszelf en erkennen we een diepere essentie van de werkelijkheid? 

Samengevat is mijn werk een onderzoek naar de onzichtbare gelaagde opbouw van de menselijke kwetsbaarheid. 

Bij dit onderzoek betrek ik het materiële rondom me.
Opgeleid als restaurator kom ik in mijn vakgebied nauw in contact met de (geromantiseerde) schoonheid van schade en degradatie. Deze aftakeling laat een doorkijk zien naar de noodzakelijk materiële opbouw van het object. Daardoor  wordt de aanwezigheid en het bestaansrecht van het object voor mij veel tastbaarder.

Vanuit deze invalshoek betrek ik vaak een graad van subtiele transparantie in mijn werk. Ook bevat mijn werk verwijzingen naar de materiaal-technische ouderdom van een object. 

Sculpturen worden in een 'Vanitas' sfeer geplaatst, of lijken op artefacten, resten van iets dat bestond en die een eigen bestaansrecht hebben gekregen. Vaag figuratieve vormen uiten hun fragiliteit en kwetsbaarheid, in een abstraherende beeldtaal. Samen of individueel geplaatst ontstaat verstilling en een onbestemde sfeer. Het resulteert tot een reeks van sculpturen en opstellingen waarbij een iconografische en een vaag herkenbare materiële beeldtaal de abstracte vormgeving aanvult.

Als een voor mij noodzakelijk lichtvoetig tegenwicht dient het onderzoek naar een meer tastbare  opbouw van vorm en kleur. Eigenzinnige compacte abstracte sculpturen en wandcomposities worden afgewerkt met een kleurenpalet in diverse technieken. Hierbij staat constructie, kleur en vormgeving centraal.

Sien Godderis ( 1979, Brugge, België)


Cover en artikel, kunstletters, januari 2021 .

Project Inside/Out 2020, kasteel Borluut, Sint -Denijs-Westrem, Gent

In de opstelling voor de tentoonstelling 'INSIDE/OUT' wordt de christelijke iconologie waarin Jan Van Eyck zijn oeuvre zich situeert, vertaald naar een hedendaagse expliciete beeldtaal.

(Foto van werk beschikbaar na de expo)

2019, Expo 'Nature morte contemporaine', Atelier 2, Villeneuve d'As

«Expérience dans la renaissance des organismes» ('Experiment in the revival of organisms'), titre d'un film russe de 1940 qui montre l'évolution de la recherche sur la génération des organismes morts. C'est une référence puissante à la reconstruction des matières premières de base et des formes organiques et à la recherche de la composition, de l'interaction entre les formes et de leur donner une nouvelle vie.

Expo Onverbloemd, 2019, Diksmuide.
2020, DIY gallerie KUNSTWERKKUNST, Gent 'My daily objects'. Een solo opstelling met wandobjecten en kleine sculpturen. Werkatelier op locatie.